Koskimelontakausi avattu iceBreakissa ja Häjyrodeossa

Kisakauden avaus

Työntäyteiset arkipäivät vilisevät silmissä ja EM -kisat lähestyy vauhdilla. Esimakua kisailusta on kuitenkin saatu hyvin menneinä viikonloppuina.


Myllykoski Bigwater ja iceBreak avasivat koskimelonnan kisakauden Vantaanjoella. Missä laskettiin kilpaa aikaa ja toisia melojia vastaan vaativissa koskissa ja viime viikonloppuna saatiin myös freestylemelontakausi avattua rennolla jamikisalla, kun kokoonnuimme tuttuun tapaan HäjyRodeon merkeissä pohjanmaalla.


Visa iceBreakaa Vantaanjoella. Kuva: Pasi Järves


Jamittelua Malkakosken Plattlingissa


Vuoden EM-kisoja enteillen myös Seinäjoen Malkakoskella melottiin Plattling –nimisessä hontossa, virtaaman ollessa noin 78 kuutiota sekunnissa. Tapansa mukaan hontto tarjosi haasteita melojille, yleisön nauttiessa auringonpaisteesta ja lumihiutaleista. Suomen parhaiden freestylemelojien esitelleessään taitojaan mäkkärit paukkui ja lunar orbitit kieppui, mutta suurimmat suosionosoitukset yleisöltä saavuttivat isot voltit ja space godzillat.


Lapinmies Miku vieraili ilmatilassa,. Kuva: Hannu Väisänen


Häjyn perinteen mukaan kilpailijat arvioivat toistensa suoritukset, äänestäen kolmea parasta miesten ja naisten sarjassa. Naisten kesken kisa oli tiukkaa, koko kolmikon sijoituttua viiden pisteen sisään. Anni Mykkäsen ollessa ensimmäinen, Jonna Kuronen tuli toiseksi ja Jenni Vänskä kolmanneksi.
Miehissä viimevuoden mestari Tuomas Kaukola oli sivussa sormivamman vuoksi ja kärkisijan nappasi Visa Rahkola. Toiseksi tuli erittäin kokenut Tuomas Kuronen ja kolmanneksi äänestettiin lapinmies Mikael Lantto. Loput kisailijat järjestyksessä Juuso Karttunen, Teemu Väliahdet, Mikko Ritari, Vili Volotinen ja Olli Nyrhilä.

Juuso kääntää voltin godzillaksi. Kuva: Hannu VäisänenHeti freestylejamittelun perään yleisö siirtyi alavirtaan, joen penkalle rakennetun hyppyrimäen juurelle, seuraamaan hassuttelua ilmalentojen siivittämänä.  Kisassa nähtiin hienoja temppuja megavolttiyrityksistä grabeilla höystettyihin lentoihin, mutta voiton vei Olli tyylikkäällä airscrewillaan.

Kisatapahtuman kruunasi järjestävän seuran, Kyrönjoen Koskihäjyjen kunnianosoitus pitkäaikaiselle jäsenelleen, Tuomas Kaukolalle, jonka ansiosta koskimelonta on pysynyt suosiossa seuran melojien kesken. Mikä olisikaan parempi palkinto freestylemelojalle kun nimikkohontto ja matkastipendi EM -kisoihin! Keskimmäinen Malkakosken hontoista tunnetaan tästä lähtien ProHolen sijaan Tupun honttona.


Kisapäällikkö Teemu Kujala ojensi kisastipendin oman seuran mestarille. Kuva: Hannu Väisänen

Voittajan tyylinäyte. Kuva: Teemu Kujala


Hurja laskukisa Jylhänkosken kuohuissa

Sunnuntaina kisailijat siirtyivät Kauhavan Jylhänkoskelle. Voimalan kupeessa virtaavaan jokeen saimme vielä neljä kuutiota lisää vettä, turbiinien sulkeuduttua kisojen ajaksi. Kymmenen kuution virtaama lupaili jännittävää kisaa kokeneille miehille.Olli kiihdyttää päävirtaan. Kuva: Anni Mykkänen

Juuso luisuttelee kohti poijua yleisön seuratessa tarkasti. Kuva: Anni Mykkänen

Miku keulii kohti voittoa. Kuva: Anni Mykkänen

Uudistuksena kisakonseptiin tuli kisapätkän keskivaiheelle, luiskan yläpuolelle laitettu poiju, joka tuli kiertää laskusuunnassa vasemman rannan puolelta. Nopea linja oli mahdollinen jos kajakin keulan sai ohjattua suoraan virran mukaisesti poijun ja rantakallion välistä. Mutta poiju oli mahdollista napata myös ylävirtaan meloen, jolloin melojan oli pyörähdettävä akanvirran kautta takaisin. Peli ei kuitenkaan ollut menetetty, jos laskulinja vei suoraan luiskaan, vaan laskija sai 15 sekunnin aikasakon laskuajan lisäksi.


Mikko kurvasi akanvirran kautta. Kuva: Anni Mykkänen

Katsojat jännittävät paraatipaikalta, kun Visa näyttää miten luiska lasketaan. Kuva: Anni Mykkänen


Kilpailijoilla oli kaksi suoritusta, joiden yhteenlasketun ajan perusteella määräytyi sijoitukset. Nopeimpana tänä vuonna maaliin ennätti Mikael, jolle hurjemmatkin kosket ovat tuttuja. Toiseksi nopein oli nuorempi huimapää Visa, sitten Häjyrodeoiden konkari Olli ja heitä seuraten Mikko, Vili ja Juuso, sekä toista kertaa mukana ollut Tero Törmä.


Viliä ei pelottanut edes luiskan päässä odottava hontto.  Kuva: Anni Mykkänen

Tero Törmä vauhdissa. Kuva: Anni Mykkänen

Kommentit