Pojut Norjassa: Kultsjöån


Ruotsin puolella kävimme melomassa Kultsjöånin. Tämä on suosittu jokipätkä jonka monet käyvät melomassa matkallaan Norjaan. Joki tarjoaa pool-droppia parhaimmillaan; miltei jokaisen kosken jälkeen on pieni "allas" eli pätkä tasaista vettä vain vähäisellä virtauksella. Paikalle tuli aamulla pari autollista lisää muita suomalaisia. Mutta mehän vasta heräilimme kun muut olivat jo kamat päällä lähdössä vesille. Me ollaan kuitenkin lomalla! Parin tunnin päästä lähdimme perässä melomaan.

Joella oli ihan kivasti vettä, tosin vähemmän kuin kolme vuotta sitten kun Teemun kanssa joen ekaa kertaa laskimme.  Joella pitää scouttailla melko paljon, mutta maasto on onneksi helposti liikuttavaa. Alkupätkällä paljon kivoja buuffattavia droppeja yhdestä neljään metriin sekä muuten melko helppoa teknistä koskea.
Keskipätkän jälkeen tulee sitten tämän joen helmi: 8 metrinen kliini vesiputous hienoon altaaseen! Hienoa, päästään taas melttailemaan! Putoukseen oli helppo tulla ja laskea, mutta alastulon jälkeen se puski osan meistä ikävästi vasemmalla olevan putouksen alle. Honttoja sieltä ei löytynyt, vain paineista vettä ja hierova suihku. Kaikki tulivat putouksen alas hyvillä linjoilla. Sitten oli vielä yksi hauska koski parilla hontolla, jotka purkivat meidät kaikki läpi sekä hauska mutta helppo slaidi. Tämän jälkeen joki leveni ja viimeinen noin kilometri oli ikävää kolistelua tällä vedellä. Kajakit voisi hyvin ottaa ylös viimeisen kunnon kosken jälkeen.

Kuitenkin hieno pätkä, jonka jokaisen tulisi joskus meloa. Melottavaa on kaikentasoisille ja jos pitää kantaa, se onnistuu yleensä helposti. Väsymystä oli pojissa jo havaittavissa pitkän reissun takia mutta kaikki meni hyvin tälläkin pätkällä. Arvio: 4/5

Teemu putouksessa
Aleksi

Vili

Juuso

Slaidi loppupuolella jokea

Illalla lähdimme kohti Piteåjokea, Trollforsenia. Kaupat olivat jo ehtineet mennä kiinni ja ruoka sekä kaasu olivat loppu, joten jäimme yöksi läheiseen kylään. Aamun sarastaessa (klo 12) pakkasimme teltat tienvarresta, kävimme kaupassa ja suuntasimme "Trollille".

Kommentit