Visa ja Tuiskun kuulumisia Pariisista!

Tervehdys pitkäst aikaa! Freestylemelojat pääsevät vihdoin mittelemään Euroopanmestaruudesta pitkän arvokisatauon jälkeen. Freestylemelonnan EM-kisat melotaan 6.-10.10. Ranskassa Pariisin uudella Olympiaradalla. Rata on valmistettu 2024 Pariisin Kesäolympialaisia varten. Tarkalleen ottaen rata sijaitsee Vaires-Sur-Marnessa noin 30 kilometrin päässä Pariisin ytimestä.

Suomesta EM-kisoihin lähtee seitsenhenkinen joukkue. Olli Nyrhilä, Visa Rahkola, Tuisku Äänismaa sekä Miika Sorjonen kilpailevat miesten sarjassa. Iia Vuorenpää junioritytöissä ja Onni Eronen sekä Turkka Mutikainen junioripojissa.

Suomen joukkueesta paikalle on saapunut Tuisku 19.9 ja Visa 26.9. Loput joukkueesta saapuvat 1.10. 

Kisahontto on herättänyt jälleen kerran paljon keskustelua. Monet melojat ovat tietysti sitä mieltä, että Euroopanmestaruudesta voi ja pitää taistella vain täydellisessä kilpailupaikassa. Mitä täydellinen sitten tarkoittaa? Varmasti eri asioita eri melojille, joten jätetään sen spekulointi sikseen. Oma ja varmasti monen muunkin ensimmäinen (etä)kosketus honttoon oli yksi ainut noin 10 sekuntin mittainen videoklippi, jossa keskinkertainen meloja tekee etuvoltin. Tästä noin kuukausi eteenpäin katseltiin facebook livestä Ranskan joukkueen karsintoja, jotka siis pidettiin EM-kisahontossa. Ranskalaisten melonta näytti erittäin vaikealta. Mielessä pyöri vai yksi ajatus: Miksi? Miksi tuolla ratkotaan Euroopan parhaan melojan titteli?!

Noh saavuin paikalle sunnuntaina, ja jo muutaman harjoituksen jälkeen ääni kellossa oli muuttunut. Tänään keskiviikkona allekirjoittanut on melonut kisaspottia seitsemän kertaa ja Tuisku jotain 15 ja 20 harjoituksen väliltä. Kisastoppari on haastava, siitä ei pääse mihinkään. ”Sweet spot” on melkolailla kapea, ja vaatii erityistä keskittymistä, että saa tempun loppumaan juuri tähän kohtaan. Hontto on kokoisekseen melko nopea, ja heti muutaman metrin päässä alavirrassa on toinen hontto. Syvyyttä hontossa on tarpeeksi, toki keulan saa voilttiliikkeissä pohjaan, mutta esim. viime MM-kisojen kisastoppariin verrattuna syvyyttä on runsaasti. Pohjakosketukset ovat useimmiten maltillisia. Kuitenkin ehkä suurin syy haastavuuteen on se, että hontto on melkolailla huuhtova. Liikkeen tulee onnistua hyvin, mikäli haluaa sen pysyvän sisällä. Mukana on mielestäni myös ripaus arpapelihenkeä, sillä verrattain usein vaikka teet tismalleen saman liikkeen, samassa kohdassa honttoa ja samalla tavalla, saattaa yksi tipahtaa hontosta ulos ja toinen pysyvä sisällä. Sama pätee toki myös toisin päin. Harjoituksissa näkee aina muutamia täysin päin seiniä tehtyjä liikkeitä, mutta ne eivät jostai syystä silti putoa :D. Tämä johtuu lienee siitä, että vesi pumppaa hieman jatkuvasti ja näin ollen myös hontto muuttuu sen mukaan.

Kilpailupaikan suhteen kaikkia on mahdoton tyydyttää. On kuitenkin selvää, että valtaosa melojista eivät ole tyytyväisiä 2021 EM-kisapaikkaan. Omat ajatukseni kisapaikasta on positiiviset ainakin vallitsevaan ilmapiiriin verrattuna :D. Tavallaan tykkään ajatuksesta, että melko yksinkertaisella kisarunilla voi mahdollisesti ylttää hyväänkin sijoitukseen. On vaikeaa sano mitä pisteitä mitalisijoille tai finaaliin tullaan vaatimaan, mutta uskon, että pisteet tulevat olemaan pienempiä kuin edellisissä arvokisoissa. Brittimeloja Harry Pricen uusi ME-tulos 2600 tulee olemaan voimassa myös näiden kisojen jälkeen . Jos Harry tai joku muu pääsee edes puoleen tästä, on melko todennäköistä, että palkintopallille saa nousta kisojen päätteeksi. 

Yksi hieman erikoinen tekijä on myös se, että melominen täällä ei ole ilmaista. Yksi tunnin harjoitus maksaa 20€ ja sen tässä vaiheessa kisojen lähestyessä saat jakaa tämän tunnin 15-25 melojan kanssa. Mahdollista on myös varata ”private session”, jolloin koskea ei käytä kukaan muu. Privasetin hintalappu on 360€ / tunti. Harjoittelumaksuista kertyy siis monensadan euron kuluerä. Jotkut maat varaavat privaattiharjoituksia, ja esim. Saksalaiset treenaavat 1-2 kertaa päivässä privavuorolla oman melontaliittonsa piikkiin. Saattaako tämä melojat eriarvoiseen asemaan? Se nähdään tuloslistalta 10 päivän päästä!
Visa ja Mc Nasty
Brittien Harry Price on yksi kilpailun ennakkosuosikeista.
Aamutreeneissäkään ei tarvitse meloa yksin.
Quim saapui kisapaikalle eilen tiistaina.
Melontastadion on kokonaisuudessaa hulppea, ja sen valmistamisessa ei ole säästelty pennejä.

Palaillaan, Visa & Tuisku

Kommentit