Koeajo Lapin aalloista

Noniin, Torniojoen tulvahuippu on saavutettu ja olkapäät saatu jumiin. Tulva alkoi pari vikkoa normaalia aikaisemmi, joten minä, Onni ja Visa lähdettiin Renaultilla lyhyelle pohjoisen reissulle keskiviikkona. Tiedossa oli että vettä tulisi olemaan todella paljon, mutta tälläistä tulvaa ei osattu odottaa.

Visa ajoi Helsingistä asti, joten ei jaksettu ajaa ihan Ylitornioon asti. Pysähdyttiin siis pitstopille Hawaiin aallolle. Vettä oli n. 700m³/s ja aalto oli yllättävän hyvä. Hawaii soveltuu loistavasti treenipaikkana hyvän akavirran ja tasaisen muodon ansiosta.

Watch and learn!

 

Torstain aamusetin jälkeen vettä alkoi olla Torniojoella jo niin paljon, että ihan jo mielenkiinnon takia oli lähdettä katsomaan mitä Kattilakoski tarjoilee mittaushistorian suurimalla tulvalla. 3000 kuution Finnvågenin legendasta on kuulunut juttuja jo useamman vuoden, kuinka se on koko maailman paras iso aalto jne. No, nyt päästiin 3000 kuutiota ja vielä reilusti enemmään kokemaan. Aalto on isoimmillaan yli kolme metriä korkea, mutta kaikille Finnvågenia meloineille tuttu jatkuva pumppaaminen ei lähde millään pois, vaan alkaa 3000 kuutiosta ylöspäin jopa lisääntymään. 3500 kuution kohdalla aalto käy välillä aika agressiivisena honttona, jossa saa välillä kunnon huutia. 

2850 kuutiota osottautui parhaaksi virtaamaksi aaltoon. Silloin se tarjoilee maagisia paikkoja, mutta sekin vaatii useiden minuuttien surffaamista ja oikeassa paikassa oikeaan aikaan olemista. Finnvågen on siis korkealla vedellä kokemisen arvoinen paikka, mutta ei kannatta mennä paikalla kovin kovilla harjoittelu tavotteilla, vaan nauttimaan veden voimasta.

Visa ja uusi hiilikuitu Rockstar V
 Kun oltiin otettu tarpeeksi huutia ja yksi läheltä piti tilanne, lähdettiin juuri ennen tulvahuippua takaisin hawaiille treenailemaan. Torniojoen rantatie ja läheiset talot olivat useissa paikoissa veden vallassa, mutta onneksi Visan amfibiorellulla pääsimme ajamaan tiestä läpi noin tunti ennen tien sulkemista.


Ylitornion #1 vesipadelkettä


 Hawaiilla meidän hienoon seuraamme liittyivät Miika ja Anne, jotka jäivät treenaamaan Hawaiille, kun me lähdimme sunnuntaina pariksi päiväksi lepämään/duunaamaan etelään.

 No, muutaman päivän päästä takaisin vähän pidemälle reissulle, loistava koeajo takana

-Tuisku

Kommentit