Keppejä kiertämässä

Freestylemelonnan SM-kisojen jälkeen Suomen koskikisakausi jatkui vielä Slalomin sekä Koskicrossin merkeissä Taivalkoskella. Freestylemaajoukkueesta keppejä kiertämään lähti Visa ja Onni.


Tälle vuodelle lanseerattu Koskicrossi liiga on ollut virkistävä uusi tuttavuus ja saanut ainakin allekirjoittaneen mielenkiinnon kasvamaan jälleen lajin suhteen. Lisäksi tuorehko olympiastatus nostaa lajin arvoa omissa silmissäni ja toki myös maailmalla. Koskicrossi on heti Pariisin olympialaisissa, mutta on tullut rengaskisoihin jäädäkseen.


Koen, että Suomen kokoisessa koskimelonta maassa on tärkeää pystyä puhaltamaan koskilajien kesken yhteen hiileen. Koskicrossi putoaa mielestäni mukavasti freestylen ja slalomin väliin ja toimii parhaimmillaan liimana näiden välillä. 


Hienojen kisasuoritusten lisäksi itselle ehkä päälimmäisenä Taivalkoskelta mieleen jäi pirteä ja freesi ilmapiiri kun eri lajien edustajia kilpaili toisiaan vastaan niin slalomissa kuin koskicrossissakin. 


Slalomissa voitosta käytiin tiukka kamppailu, jossa Leo Janka taipui hopealle 0,3 sekuntin erolla Petri Voutilaiseen. Petu on pitkän linjan slalom guru ja on tänä vuonna kilpaillut voitokkaasti myös mm. European Masters Gameseissa niin ikään Taivalkoskella. Kolmanneksi meloi mahtavalla toisella laskullaan Teijo Tarkka. Meikäläisistä Visa veti pidemmän korren vaikkakin asiantuntijoiden kertoimet olivat nuoren sonnin (Onnin) puolella. Noh, eipä siitä suorituksesta nyt kauheasti kotiin tuomisia ole, sijoitus allekirjoittaneella viides, mutta kuten arvata saattaa niin kärki on toden totta valovuoden päässä. Mukavaa oli kuitenkin käydä kokeilemassa siipiä keppiviidakossa, ja mikäli aikataulut natsaavat niin allekirjoittanut ja nuori sonni (Onni) tulee pitämään freestylemelonta maajoukkueen slalom iskuryhmää jalkeilla myös jatkossa.


Koskicrossissa kilpailitiin sunnuntaina ja miesten yleisessä sarjassa kilpailijoita oli mukavasti. Päivä alkoi aikalaskuilla, joiden perusteella melojat jaettiin ensimmäiseen erävaiheeseen eli puolivälieriin. Tätä ennen melottiin kuitenkin yksi ”keräilyerä”, johon osallistui aikalaskujen kolme heikointa aikaa. Onnilla sattui aikalaskussa portin kanssa pieni kauneus virhe ja näin ollen hän pääsi hakemaan vauhtia heti keräilyerästä. Tämän erän kolmesta melojista kaksi nopeinta pääsisivät puolivälieriin ja Onnilla ei ollut odotetusti haasteita tässä erässä. Allekirjoittaneen aikalasku oli päivän 7. nopein mikä oli hieman odotettua hitaampi, mutta antoi osviittaa päivän vireestä. 


Puolivälieriä melottiin neljä ja kilpailijat jaettiin näihin aikalaskujen perusteella. Meillä ei kortti käynyt Onnin kanssa järin hyvin sillä heti puolivälierästä muodostui kovatasoinen; aikalaskujen toiseksi nopein Sylvain, allekirjoittanut, A. Rautio sekä keräilyerästä ponnistanut nuori sonni (Onni) lyötiin samaan erään. Kirjaimellisesti hanapohjassa mentiin paukusta kalkkiviivoille asti. A. Rautio johti erää viimeiselle vastavirtaportille asti, mutta maaliviivan ylitti tiukassa kamppailussa ensimmäisinä Visa ja Onni.


Jos puolivälierä oli kova niin semifinaali ei jättänyt kylmäksi sekään. Mielestäni tämä olisi voinut olla jopa kisan finaali erä. Erästä löytyi Visan ja Onnin lisäksi lauantain slalomin SM-kisojen 3. ja 4. nopeimmat melojat Teijo Tarkka ja Latvialainen jääkaappipakastin Kasper (?). Heti radan alussa vauhdikkaimmassa kohdassa mentiin romurallia ja jostain syystä romurallin päätteeksi radan puolivälissä keuloilla mentiin jälleen Visan ja Onnin voimin. Latvian mies pääsi lopussa lähelle, mutta ensimmäisenä maaliviivan ylitti Onni ja Visa.


Finaalissa freestylepoikien rinnalle lyötiin Leo ja Aarne, jotka olivat raivanneet tiensä finaaliin kaavion toista reunaa. Leksa pääsi heti paukusta kärkeen mutta Onni pysyi verrattain lähellä. Visa jäi alkukiihdytyksessä neljänneksi ja pienen ”pystypainin” päätteeksi Visa ohitti Aarnen radan puolen välin hujakoilla. Leksa piti piikkipaikkaa alusta loppuun ja vaikka Onni roikkuikin lähellä voisin kuvailla finaalieräksi Leksan voittoa melko selväksi. Visa pääsi viimeiselle vastavirtaportille vielä hetkellisesti Onnin kylkeen, mutta nuori sonni (Onni) piti hienosti kakkossijan nimissään ja pääsi näin ollen juhlimaan ensimmäistä miesten yleisen sarjan SM-mitalia! Vamos! Maaliviiva ylitettiin järjestyksessä Leksa, Onni, Visa ja Aarne. Takki oli allekirjoittaneella kirjaimellisesti tyhjä ja lajin hengenmukaisesti oli kyllä mahtavaa juhlia pronssimitalia ajamalla yksin yötä vasten Taivalkoskelta Vantaalle :D.


Kolmen osakilpailun Krossiliiga päättyi Taivalkoskelle. Jokaisen kilpailun voitti eri urheilija; Ensimmäisessä kisassa Kymijoen Langinkoskella pisimmän korren vei Tuppu, toisen kisan heinäkuussa Taivalkoskella nimiinsä nappasi Visa ja SM-kultaa niin ikään Taivalkoskella nyt syyskuussa pääsi juhlimaan Leksa. Leo nappasi nimiinsä myös historian ensimmäisen Krossiliigan overall voiton.


Turha se on jäädä laakereille lepäämään… Siksipä Onni matkusti heti maanantai-iltana Jyppikylästä Vantaalle allekirjoittaneen sohvalle yöksi. Tiistai aamuna kello pirskahtaisi kello 04.00 sen merkiksi, että aika on kypsä lähteä uuteen seikkailuun. Minne? No freestylemelonnan MM-kisoihin Yhdysvaltojen Chattahoocee joelle Columbukseen tietenkin. Tätä blogia kirjoittelen Atlantin yllä, Onni katselee Kings Man kakkosta, Tuisku ja Iia ovat todistetusti myös samassa koneessa.


Muistan, että toukokuun lopussa mietin, että pääsispä jo lähtemään. Tässä sitä vihdoin mennään kohti kauden tärkeimpiä kisoja. H-hetkeen on vielä kolmisen viikkoa aikaa, mutta tästä se lähtee, kauden viimeinen rutistus. Pysykäähän linjoilla!


Visa

Kommentit